איך לקנות ביטקוין? מדריך קנייה ומכירה של Bitcoin בארץ

December 26, 2022
|
7 דק'

אם החלטתם שהגיע הזמן שלכם להיכנס לעולם המטבעות הדיגיטליים, אחת השאלות הבסיסיות היא כמובן איך ניתן לקנות ביטקוין בישראל. לשאלה זו יש מספר תשובות, החל בכספומטים, חלפנים, זירות מסחר ועד בתי השקעות. במאמר הבא נעבור על כלל האפשרויות המצויות בפניכם ונענה על השאלה איפה קונים ביטקוין בארץ, אבל לפני זה – כמה מילים על ביטקוין.

מה אתם יודעים על ביטקוין?

לפני שאתם פונים לקנות ביטקוין בישראל דרך גופים מקומיים או בינלאומיים, כדאי שתדעו כמה עובדות בסיסיות על המטבע הדיגיטלי הזה, שנכונות גם לגבי מטבעות דיגיטליים בכלל (כיום יש אלפים כאלו).

בשנת 2008, בשיא המשבר הכלכלי העולמי, החלה להופיעה ברשת תופעה חדשה בשם "ביטקוין" (BTC) ,ביטקוין הוא פרי יצירתו של אדם או קבוצת אנשים תחת הכינוי סאטושי נאקאמוטו, שזהותם נשארה בגדר שאלה עד היום, למרות ניסיונות כאלו ואחרים של אנשים לנכס לעצמם את התואר.

למשל קרייג רייט, אשר טען בפני העולם ואף עבר בנושא כמה תהליכים משפטיים, טוען שהוא בעצם סאטושי למרות שלא הצליח להוכיח זאת.

או האל פיני, שהיה אחת הדמויות המובילות בתחום בתחילת דרכו של הביטקוין, היה אחד מהכורים הראשונים ולפי חוקרי רשת מקושר בצורה כזו או אחרת לארנקו של סאטושי עצמו.
האל נפטר בשנת 2014 בעקבות מחלת ניוון השרירים.

מימין לשמאל: קרייג רייט, האל פיני


מטרת הביטקוין הייתה לחולל מהפכה בעולם הפיננסי על ידי הצגת מטבע דיגיטלי אמין ויעיל, שאינו תלוי בבנקים או ממשלות. הביטקוין הוא דוגמה למה שנקרא "מטבע מבוזר".

מטבע מבוזר הוא סוג של כסף דיגיטלי שאינו נשלט על ידי גוף מרכזי כמו בנק או ממשלה. במקום זאת, הוא מתוחזק על ידי רשת מחשבים מבוזרת ברחבי העולם, שבה כל עסקה מאומתת ומאושרת על ידי המשתמשים עצמם.

בניגוד לכך, מטבע ריכוזי הוא כסף שנשלט ומנוהל על ידי גוף מרכזי, בדרך כלל בנק מרכזי של מדינה או ממשלה. לדוגמה, השקל מנוהל על ידי בנק ישראל, והדולר האמריקאי מנוהל על ידי הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארצות הברית).
בגישה זו, כל שינוי בכמות הכסף או במדיניות הכספית נקבע על ידי הגוף המרכזי.

דמיינו יומן וירטואלי עצום שנשמר במחשבים רבים ברחבי העולם, וכל אדם עם חיבור לאינטרנט יכול לגשת אליו. יומן זה, המכונה בלוקצ'יין, מתעד כל פעולה שנעשית על גבי רשת הביטקוין בצורה שקופה ובלתי ניתנת לשינוי. כל בלוק בשרשרת מכיל מידע על עסקאות שבוצעו בזמן מסוים, ומקושר באופן מתמטי לבלוק הקודם, מה שמונע כל ניסיון לזיוף עסקאות או התערבות זדונית.

התמונה תורגמה מאתר imiblockchain

אחד המאפיינים החשובים ביותר של הביטקוין הוא שמספרו מוגבל – לעולם לא יהיו יותר מ-21 מיליון מטבעות ביטקוין. כמות המטבעות הזו נקבעה בכדי לשלוט על רמת האינפלציה של המטבע לאורך השנים.

כאשר מחשב מסיים לאמת כמות עסקאות מסוימת אשר נקראת "בלוק", המחשב מקבל "פרס" שהוא בעצם כמה מטבעות ביטקוין.
מטבעות אלו משתחררים לרשת לאחר שהיו "נעולים". ובכך בעצם מתקיימת אינפלציה בכמות המטבעות.
פעולה זו נקראת לרוב "כריית ביטקוין".

בנוסף, בכדי לשלוט ברמת האינפלציה, קיים אירוע קבוע אשר קורה אחת לארבע שנים (בפועל כל 210,000בלוקים שזמן זה שווה פחות או יותר לארבע שנים), בשם "אירוע החצייה" או באנגלית Bitcoin Halving.
החציה היא אירוע רגעי בו הפרס שהכורים (מאמתי העסקאות) מרוויחים נחצה בחצי, מפה השם "אירוע החצייה".
למשל, לאחרונה באפריל 2024 אירע אירוע החציה הרביעי בהיסטוריה של ביטקוין בו הפרס נחצה מ6.25 מטבעות לכל בלוק, ל3.13 מטבעות לבלוק.

טבלת אירועי החציה

עם השנים, הביטקוין צבר פופולריות רחבה וכיום ניתן למצוא תאגידים גדולים, עסקים קטנים, בורסות מסחר, אנשים פרטיים ואף מדינות אשר מחזיקות בו בין אם למטרות מסחר.

ניתן להעביר, לרכוש ולמכור ביטקוין ביחידות קטנות, עד לספרה העשרונית השמינית הנקראת סאטושי, בדיוק כמו שניתן לחלק את השקל לאגורות או את הדולר לסנטים.
יתרה מכך, בניגוד לכסף ממשלתי, הביטקוין אינו תלוי במיקום פיזי – אפשר לגשת אליו מכל מקום בעולם באמצעות האינטרנט.

באופן כללי, הביטקוין מהווה אלטרנטיבה מעניינת למערכת הפיננסית המסורתית, ומציע יתרונות רבים למשתמשים בו. עם זאת, חשוב להבין את המורכבות והסיכונים הכרוכים בשימוש ובמסחר במטבע הדיגיטלי הזה.

אז איפה קונים ביטקוין בישראל?

בשנים האחרונות, התחום בארץ פרח פלאים.
חלפנים פרטיים, בורסות מסחר, כספומטים ובתי השקעות.
בחלק הזה נעבור על האפשרויות השונות, וניגע ביתרונות והחסרונות של כל אחת, במטרה לעזור לכם לגבש דעה מבוססת יותר לגבי איזה שירות עדיף לצרכים שלכם.

בורסות בארץ

הדרך הקלה ביותר, היא בעזרת כרטיס האשראי ישירות מאחת מבורסות הקריפטו או הברוקרים פה בארץ.
תהליך קניית המטבעות אינו מורכב אך מצריך כמה שלבים.
בשלב הראשון יתבקש הקונה למלא תפסי הכרת הלקוח בהתאם לרגולציה בישראל. לאחר סיום האימות,  תהיה לקונה אפשרות לרכוש מטבעות בשקלים בין אם בכרטיס אשראי, העברה בנקאית או אפילו במזומן עד סכומים מסוימים, תלוי בעסק מולו יתנהל.

אך למרות עניין הנוחות יש כמה דברים שחשוב מאוד לזכור לפני שמתחילים בתהליך הקניה.
מכירת מטבעות דיגיטליים נחשבת לפעולה המחייבת בדיווח ובמידה וקיימים רווחים, גם הם חייבים בתשלום מס על הרווח.

חשוב לבדוק מול הגוף מולו יבחר הלקוח לעבוד האם הגוף מבצע דיווחים או האם האחריות נופלת על הלקוח.
במידה והלקוח יחליט שהוא מעוניין לשמור את המטבעות בארנקו הפרטי, עלולה גם להיווצר בעיה עם הכנסת הכספים חזרה למערכת הבנקאית.
במידה ואין לבנק הוכחה שהתהליך בוצע ב"מעגל סגור" בו הכסף מעולם לא עזב את הגוף המבצע, הבנק עלול לחשוש מענייני הלבנת הון ומימון טרור ומסיבה זו עשוי לסרב להכנסת הכספים.

מעבר לכך יש לשים לב לשערי המטבעות ולכמות אותה תקבלו לאחר ההמרה.
גם אם האתר יראה שהקניה תתבצע מול השקל, בפועל, מאחורי הקלעים הגוף כנראה ימיר את השקלים לדולרים ורק אז יבצע את הקניות.
לכן, מעבר לסכום העמלות אותן אנו יודעים שנשלם עבור הקניה, כדאי לוודא מהו שער ההמרה שהגוף יספק.

בורסות בינלאומיות

ישנה עוד אפשרות שהיא קניה בכרטיס אשראי ישירות מבורסות בינלאומיות כגון בייננס, קריפטו.קום, קראקן ואחרות.
גם קניה דרך בורסות אלו תחייב את הקונה במילוי טפסי הכרת הלקוח. ולאחר מכן יוכל הלקוח לבצע את רכישתו באמצעות כרטיס אשראי או העברה בנקאית.

אפליקציות בורסות קראקן, בייננס וקוינבייס

בחלק מן הבורסות יהיה ניתן אפילו לשלם בשקלים אך כמו עם הבורסות פה בארץ, חשוב לשים לב לשערי ההמרה והעמלות שכן יכול להיות שבסוף התהליך תהיו מופתעים שכמות המטבעות שקיבלתם אינה תואמת לסכום אותו שילמתם.
בפועל, אין באמת מסחר בביטקוין מול השקל, מאחורי הקלעים, השקל יומר לדולר ולאחר מכן לביטקוין.

חשוב לציין שגם אם בחרתם לפעול מול בורסה ישראלית או בורסה בינלאומית, חובת הדיווח חלה עליכם, לכן חשוב לשמור תיעוד מקיף של הפעולות אותן ביצעתם בין אם מכרתם את המטבעות חזרה לפיאט או אם ביצעתם המרה של מטבע למטבע אחר.

מעבר לכך חשוב מאוד לזכור לקרוא ולוודא את לגיטימיות הגוף מולו תבצעו את הרכישה שכן חלק מהבורסות אינן מפוקחות על ידי גופים רגולטיביים מה שיכול לגרור לבעיות כאלו ואחרות במידה ויהיו בעיות עם הבורסה או שמא רשות כזו או אחרת תחליט שהיא מתחילה בחקירה מול הבורסה.

כספומט קריפטו

קיימת אפשרות לרכוש מטבעות ישירות דרך כספומטי הקריפטו המפוזרים בארץ.

בעזרת כספומטים אלה תוכלו לרכוש באופן כמעט מידי מטבעות, בכסף מזומן וישר לארנק הדיגיטלי שלכם, אותו רצוי לפתוח במעוד מועד בכדי לא להסתבך ולהתעכב במעמד הקניה.

כאשר תגיעו לסניף בו ממוקם הכספומט, יהיה עליכם להציג 2 תעודות מזהות בתוקף כדוגמת תעודת זהות+ רישיון נהיגה.
אם זאת הפעם הראשונה שלכם, תצטרכו למלא כמה טפסים הקשורים בחובת ידיעת הלקוח (KYC) וזהו, אתם מוכנים לבצע את הרכישה.

קיימות מגבלות שונות על קניה דרך כספומט ולכן כדאי לברר עם הסניף לגביהן לפני ההגעה.
למשל, דרך הכספומט של חברת Bitcoin Change, קיים מינימום קניה של 20 שקלים, ומגבלתגובה הקניה עומדת על 10,000 ש"ח ביום, 20,000 ש"ח בשבוע או 30,000ש"ח בחודש.

כספומט ביטקוין בשגרירות הביטקוין בתל אביב

נוסף על כך, לפני ההגעה כדאי לברר בנוסף את שעות הפעילות שכן לעומת כספומטים רגילים, כספומטי הביטקוין אינם זמינים 24/7 וזמינים לשימוש בהתאם לשעות הפעילות של הסניף.

אחד הדברים החשובים ביותר שצריך לזכור הוא שכספומט קריפטו הוא עניין העלול להיות יקר.
החברות המפעילות את הכספומטים גובות עמלות העומדות בממוצע בין 4% ל6%, כך אלו עמלות לא מבוטלות.
למשל, אם הגעתם אל כספומט ביטקוין בתל אביב שגובה עמלה של 6% ומשכתם עשרת אלפים ש"ח, יש לקחת בחשבון שעמלת הקניה תהיה על סך 600 ש"ח, סכום לא מבוטל.

ניתן לקרוא עוד על השירות במאמר שלנו על כספומטי הביטקוין בישראל.

קרנות סל ספוט ביטקוין

לאחרונה אושר כלי השקעה חדש בשם קרן סל ביטקוין "ספוט".

קרנות סל אלו הן קרנות הנסחרות בבורסה ומטרתן לספק אפשרות חשיפה ישירה למחיר הביטקוין עבור משקיעים אשר לא רוצים להתעסק עם העניין הטכני הקשור ברכישת מטבעות או פשוט מעדיפים להשאיר את הונם בבנק או בית השקעות מוסדי אחר אשר מספק להם אפשרות השקעה בקרן הסל.

רשימת קרנות הסל, מעודכן לתאריך 17.04.2024

קרנות אלו בעצם מייצגות קופה גדולה המנוהלת על ידי הגוף אשר הנפיק אותן, הקופה מלאה במטבעות ביטקוין אשר אותה חברה דואגת לקנות ולמכור בכדי לשמור על מחיר מניות הקרן דומה למחיר הביטקוין.

יש לקחת בחשבון של קרנות אלו, אשר אמנם צמודות למחיר הביטקוין, קיימת עמלת ניהול הניגבת על ידי החברה המנהלת. גובה עמלת הניהול זז בין 0.12% בקרן הסל של בלאקרוק שסימולה הוא IBIT, ל0.25% בקרן הסל FBTC של פידליטי ואף עד 1.5% בקרן הסל GBTC של חברת גרייסקייל.

אמנם עמלות ניהול אלו נמוכות משמעותית מעלמות הקניה בדרכים אשר ציינו בתחילת הכתבה אך יש לזכור שכאשר אתם מחזיקים את המטבעות בעצמכם, אין שום עמלת ניהול או תחזוקה אותה אתם צריכים לשלם.

ניתן לקרוא עוד על קרנות הסל במאמר שלנו על הנפקת קרן ספוט ביטקוין.

בית השקעות למטבעות דיגיטליים

אפשרות נוספת לקנייה ומכירה של ביטקוין ומטבעות נוספים, היא פנייה לבית השקעות לדוגמת פרוקסיביט.

אנו בית ההשקעות הראשון לנכסים דיגיטליים בישראל, המציע 7 מסלולי השקעה שתוכננו על ידי מומחים ומעל ל30 מטבעות שונים הניתנים להשקעה. לקוחותינו נהנים ממעטפת שלמה הכוללת שמירת המטבעות, ניהול המסלולים (ללא מסלול מותאם אישית), דיווח לרשויות וניכוי מס הרווח במידת הצורך. לאור ניסיון של שנים בתחום, אנו יכולים לומר כי זוהי אופציה מצוינת למי שרוצה להשקיע במטבעות דיגיטליים דרך מומחים שבאמת יודעים מה הם עושים, ובאופן פשוט, אמין, שקוף והוגן. ללא הסתבכות עם טכנולוגיות חדשות, ללא החשש לאבד את פרטי הארנק ובלי לשבור את הראש על צורת הדיווח הנכונה והכנסת תשואת ההשקעה חזרה לחשבון הבנק בסוף התהליך,

לפרטים נוספים, פנו אלינו דרך האתר או בטלפון 073-3701564.




דיסקליימר

החברה בעלת אישור המשך עיסוק מספר 57505 למתן שירות בנכס פיננסי מכוח בקשה לרישיון למתן שירות בנכס פיננסי לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. החברה אינה בעלת רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור באתר משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור באתר משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במטבעות וירטואליים ו/או במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי. השקעה במטבעות וירטואליים הינה מסוכנת ועשויה לגרום להפסד של מלוא ההשקעה. תחום המטבעות הווירטואליים  כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות.