אז מה זה בעצם Web 3.0 ?
Web 3.0 מבקש להיות השלב הבא באבולוציית האינטרנט, אינטרנט שייתן לנו כמשתמשים ערך גדול הרבה יותר מהקיים ויכולות שלא היו לפניו.
Web 3.0 יהיה מבוסס על עקרונות של ביזור (decentralization), פתיחות ופונקציונליות רחבה יותר.
אבל כדי לענות על השאלה באופן מקיף ולהבין את המשמעויות של web 3.0 , עלינו להבין מה הן הגרסאות הקודמות של האינטרנט ? (web 1.0 ו web 2.0) איך הן התפתחו ומה יהיה השלב הבא?
Web 1.0 – המצאת ה- world wide web (ה WWW שכולנו מכירים) שינתה את העולם באינספור תחומים, אך בתחילת הדרך השימושים של האינטרנט היו מעטים ביותר, למעשה, במהלך שנות התשעים ושנות האלפיים המוקדמות יכולת האינטרנט הייתה מצומצמת לצריכת מידע בלבד, כל מי שהגיע לאינטרנט הגיע על מנת לצרוך מידע, מעין ויקיפדיה אחת גדולה ומקושרת.
כל זה התהפך באמצע שנות האלפיים עם עליית תעשיית ה דוט-קום והרשתות החברתיות הפכנו את השימוש באינטרנט מצריכת מידע ותוכן ליצירת תוכן , החל מיוצרי וידאו ביו טיוב ועד המשתמשים של פייסבוק, טוויטר וטיק-טוק כולנו יוצרים תוכן באינטרנט, ובכך האינטרנט גדל מצריכת תוכן בלבד ליצירה וצריכה .
זה בעצם היה השלב השני בהתפתחות האינטרנט שגם נקרא Web 2.0 וזה השלב שאנו נמצאים בו כיום.
Web 2.0 תפס תאוצה עם התפתחות הטכנולוגיות והאימוץ הרחב של הטלפונים החכמים ובכך כל אחד מאיתנו יכול לרכוש מוצרים, לייצר תוכן ולתקשר ביעילות עם אנשים.
ומה השלב הבא ?
Web 3.0 רוצה לעשות מהפכה באופן בו אנחנו משתמשים באינטרנט ולהציע לנו שימושים רבים הרבה יותר.
העקרונות עליהם תשב התשתית של הדבר הבא של האינטרנט הן: ביזור, פתיחות והצעת ערך גבוה יותר למשתמשים .
בואו נבין איך זה נעשה:
ביזור (decentralization)
זהו הרכיב הבסיסי ביותר ב web 3.0 .
ב web 2.0 מחשבים משתמשים בפרוטוקול HTTP על מנת לתת גישה למידע שנמצא בכתובת מסוימת ומאוחסן בשרת מסוים.
ב web 3.0 לעומת זאת המידע מאוחסן בבלוקצ'יין, כלומר המידע מחולק באלפי מחשבים שונים ולכן החיפוש יעשה ע"פ תוכן ולא ע"פ כתובת מסוימת.
צעד כזה יחולל מהפכה ויאיים על מונופול החברות הענקיות שאוספות מידע בכמויות בלתי רגילות עלינו כמו גוגל ופייסבוק (מטא) ולמנוע מהם שליטה על המידע של לקוחות שלהן. החברות מרוויחות יותר ככל שידעו עלינו יותר בכך שהן מוכרות את המידע הזה למפרסמים ומביאות לאובדן הפרטיות שלנו כמשתמשים.
בכך web 3.0 מאפשרת לנו להיות בעלי המידע שלנו בחזרה ולסיים את עידן אובדן הפרטיות, זו אחת הבשורות הגדולות של הטכנולוגיה.
AI & Machine Learning
החיבור של web 3.0 עם בינה מלאכותית ומכונת למידה יפתח אפשרויות שלא נראו באופק למשתמש האינטרנט של ימינו, מחשבים ידברו בינם ובין עצמם ללא התערבות אנושית ובכך יצרו תוכן איכותי יותר ובצורה מהירה יותר.
לדוגמא אם תרצה לצאת היום לחופשה בחו"ל ותרצה את הדיל הטוב ביותר, תצטרך לבזבז שעות בכמה אתרים שונים בחיפושים אחר המלונות הטיסות והאטרקציות הטובות ביותר. בעזרת שימוש ב AI ב web.3.0 תוכל למצוא את הדיל הטוב ביותר בעניין של שניות בלי חיפושים ושיטוטים באתרים מיותרים.
יתרה מכך, בדור ה web 3.0 הכול יתחבר לרשת, לא רק הסלולר שלנו אלה גם המקררים שלנו ואפילו המכונית שלנו, לתחום זה קוראים IOT (internet of things) .
מה מקרר צריך אינטרנט אתם שואלים ? זה פשוט, למה שתבדוק כל שבוע מה חסר לך במקרר ותבזבז זמן על קניות? , המקרר ידע בעצמו מה חסר, יתקשר עם הנייד שיבצע הזמנה אינטרנטית של המוצרים מהסניף הקרוב. אם נרצה לפתח את זה אפילו עוד, אז בינה מלאכותית תלמד את הצריכה שלך, היא תדע מה להזמין ובאיזה תדירות.
המכונית שלך תדע לתקשר עם הרמזורים שגם הם מחוברים לרשת ועם מכוניות אחרות ובכך ניצור ערים שלמות חכמות, מחוברות ומתקדמות.
Web 3.0 יהיה הבסיס לאבטחת והרצת הרשת העולמית שתהיה הרבה יותר מחוברת, פונקציונלית ותורמת לאנושות.
ישנם לא מעט פרויקטים שפועלים בתחום ה web 3.0 .
אחד מהפרויקטים שפועלים בתחום הוא Filecoin , והוא מתמקד בטכנולוגיית אחסון ענק בצורה מבוזרת. Filecoin ידוע כפרויקט שגייס את סכום הכסף הגדול ביותר ב2017 ב ICO הפרויקט נוסד ב2014 ע"י חואן בנט מדען מחשב שייסד גם את IPSF.
כולנו מכירים את הענקיות בתחום אחסון הענן כמו google cloud, iCloud (apple) , AWS (amazon) אך אף אחד מהן לא עושה זאת בצורה מבוזרת, כלומר כל המידע מרוכז בשרתים של חברה אחת ואם הם נפרצים או נפגעים אלפי אתרים בעולם יכולים לקרוס ברגע, דברים כאלה קרו בעבר.
לכן, ישנם לא מעט יתרונות בשימוש ביכולות הביזור של הבלוקצ'יין:
תחום אחסון הענן מוערך ב שווי של 46 מיליארד ב 2019 וצפוי להגיע ליותר מ200 מיליארד ב 2027, יש לא מעט ענקיים בתחום כגון: AWS, Azure (Microsoft), google cloud, iCloud (apple) .
יש לציין שהמחיר עבור שירות אחסון מידע, ב FILENETWORK – הוא זול משמעותית מהמחיר של אותו שירות במתחרות כמו AWS .
תחום נוסף ב web 3.0 הוא תחום ניהול המידע ופיתוח יכולת שיתוף הפעולה ההדדית, ואחד המובילים בתחום הוא Polkadot ששואף להיות הגשר בין מערכות הבלוקצ'יין השונות ולדעת לגרום להם לדבר אחד עם השני ולא לפעול כמושבה לא מחוברת.
Polkadot נוסד ע"י גאווין ווד, אחד ממייסדי איטריום ופועלת בשיטת Proof of stake (ראה כתבה POW VS POS ) , והוא נכון להיום אחד מעשרת המטבעות בעלי השווי שוק הגדול ביותר.
יכולת השיתוף פעולה הדדית היא אחת המטרות היותר חשובות בבלוקציין, חשבו על זה כאילו הבלוקצ'יינים השונים פועלים כבתים נפרדים בשכונה אחת אבל אין כבישים בניהם, אין דרך להגיע מאחד לשני, Polkadot רוצה להיות הכביש שבין כל הבלוקצ'יינים.
אחד השירותים היותר מעניינים שקיימי היום סביב ה web 3.0 הוא המוצר של ocean protocol, הם מעוניינים ליצור שוק של מידע (Bigdata) שפתוח לכל עסק או אדם, בואו נבין מה זה אומר: הזהב של ימנו הוא מידע, החברות הגדולות נותנות לנו שירותים ואנחנו נותנים להם בחינם את המידע עלינו, המידע הזה נמכר למפרסמים ומאפשר לחברות האלה לעשות המון כסף.
במקום לוותר על המידע בחינם ולהעשיר את החברות הגדולות, ocean נותנת לנו את האופציה למכור ולקנות מידע על תחומים מסוימים ולפתח רעיונות עסקיים על סמך המידע הזה.
אחד הפרויקטים שמנסים ליצור את התשתית לעולם ה web 3.0 הוא The Graph , רבים קוראים לו "הגוגל של הבלוקציי'נים" משום שהוא נועד להיות מנוע חיפוש יעיל לחוזים חכמים ונושאים בבלוקציינים מסוימים, הוא פועל בשיטה של קטלוג ובכך מגביר יעילות ופרודוקטיביות בעולם הבלוקציין.
The Graph כבר יודע למפות את אופן וכמות הפעילות ב פרויקטים עצומים כמו uniswap ,balancer ו- compound .
לסיכום, העולם הטכנולוגי עובר טרנספורמציה אדירה, פיתוח ה web 3.0 יהווה שער למוצרים וערים חכמות, אבטחה ופרטיות אמיתית. אנליסטים טכנולוגים ברחבי העולם צופים התכנסות סביב ה web 3.0 והפיכת הטכנולוגיה לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו, בדיוק כמו האינטרנט של היום.
בקרוב! מסלול ראשון מסוגו שעוזר למשקיעים להשקיע בצורה חכמה בתחום ה-web 3.0 , בצורה נוחה ,פשוטה ובטוחה.
במסלול ה web 3.0 יהיו 5 מטבעות מובילים אשר נבחרים ע"י האנליסטים שלנו.