Bitcoin הוא המטבע הדיגיטלי הראשון והמפורסם בעולם, ועד היום גם בעל השווי הגדול ביותר בשוק הקריפטו. כאשר יצא לאוויר בשנת 2008 שינה הביטקוין את כללי המשחק של הכלכלה העולמית, בתור אמצעי המאפשר לנהל את אספקת הכספים מחוץ לשליטתם של ממשלות ובנקים. בעמוד הנוכחי תוכלו לקבל מענה למספר שאלות כגון מה זה ביטקוין, איך כורים ביטקוין, איך לקנות ביטקוין, כיצד נקבע ערך הביטקוין, ועוד.
כמו שאר מטבעות הקריפטו (יש למעלה מ- 20,000 מהם נכון להיום), מהווה ביטקוין מטבע מבוזר שאיננו נשלט על ידי מתווך או גורם אחד. במילים אחרות, הביטקוין אינו מנוהל על ידי בנקים וממשלות שיכולים להשפיע במכוון על ערכו, להלוות אותו ללא הסכמת הבעלים, למנוע מהם גישה לכסף, וכדומה.
למעשה, המטבע הדיגיטלי הזה מנוהל על מיליוני מחשבים ברחבי העולם, המקושרים אחד לשני ועובדים יחדיו על מנת ליצור כוח חישובי עוצמתי. ניתן לדמיין את הביטקוין כמעין מחברת וירטואלית שעליה רשומים נתונים, הפתוחה בפני כל אדם ומשותפת לכולם. המחברת הזו נקראת בלוקצ'יין, שכן היא מורכבת משרשראות של בלוקים המחוברים מתמטית אחד לשני (על מנת לספק אבטחה מרבית מפני התערבויות של האקרים וגרמים זדוניים).
בתוך כך, כריית ביטקוין היא תיעוד של העברת הכסף בין משתמשי שרשרת הבלוקים, מה שהופך את הכורים למעין "מפקחים" על העסקאות. זוהי מלאכה המורכבת מפתרון חידות מתמטיות, המקנים לכל בלוק חותמת דיגיטלית משלו. הרווח של "המפקחים" הללו הלו הם הכורים מגיע מתשלום ידוע מראש בביטקוין עבור כל חותמת דיגיטלית שמיוצרת לבלוק, בנוסף לשיעור מסוים מהעמלות שנגבו על העסקאות באותו הבלוק.
אם כן, היתרון הראשון והברור של הביטקוין טמון בהיותו מבוזר, מחוץ לשליטתם הבלעדית של גורמים פיננסיים ריכוזיים כגון ממשלות ובנקים. שנית, הביטקוין הוא מטבע עמיד שאינו נתון לשחיקה, ואפשר להשתמש בו ולגשת אליו מכל מקום. בתוך כך, יש לו מאפיינים חשובים הדומים לכספים ולסחורות ממשלתיים, כגון ניתנות לשינוי, קבילות, חלוקה, ניידות וערך.
למשל, היצע הביטקוין מוגבל אפילו יותר מאספקת הזהב והכסף, מאחר שלעולם לא יהיו יותר מ- 21 מיליון מטבעות כאלו אי פעם. מנגנון זה מונע אפשרות של הצפת השוק ואיפוס ערך המטבע, או במילים אחרות, הביטקוין תמיד ישמור על נדירות זאת בשונה ממטבעות פיאט (מטבעות מדיניים) שבהם הממשלות מדפיסות עוד ועוד מהם וגורמות לפיחות קבוע בערך המטבע . עם זאת, בדומה למטבעות הפיאט גם הביטקוין ניתן לחלוקה לצורך הנוחות, אך בניגוד לדולר שניתן לחלקו עד ל- 100 (סנט), את הביטקוין ניתן לחלק על לספרה השמינית אחרי הנקודה. יחידת המטבע הקטנה ביותר קרויה סאטושי על שם ממציא הביטקוין, כך שכל 1 BTC שווה למאה מיליון סאטושי.
לאור היתרונות המשמעותיים של הביטקוין הוא נהנה גם מרמה גבוהה של קבילות, כלומר הכרה בערכו. ברחבי העולם עושים בו שימוש גורמים מגוונים, כגון תאגידי ענק, משקיעים וסוחרים, ספקים ולקוחות, בעלי עסקים בינוניים וקטנים, וגם הציבור הרחב לעסקאות ופעולות יומיות בהתאם למידות הקבילות של המטבע באותה מדינה.
אנשים העושים את צעדיהם הראשונים בעולם הקריפטו מתחילים עם השאלה - איך קונים ביטקוין? לפני שנסקור את האפשרויות השונות לקנייה, בדגש על ישראל, נציין כי כמעט בכל המקרים יש לפתוח תחילה ארנק דיגיטלי.
הארנק הדיגיטלי הוא תוכנה או מכשיר פיזי המשמש לשמירה של מטבעות דיגיטליים, די דומה לחשבון הבנק רק בלי גורם מתווך. ישנם לא מעט ארנקים כאלו בשוק, המתחלקים באופן עקרוני לחמים וקרים. ארנק קר הוא חומרה שנראית כמו דיסק און קי, המנותקת רוב הזמן מהרשת כדי לספק אבטחה גבוהה מפני גניבות ופריצות. את הארנק הקר (שעולה כמה מאות שקלים) אפשר לשאת על הגוף בקלות או להסתיר במקום הידוע רק לבעליו, ולרוב הוא מיועד למשקיעים לטווחים בינוניים וארוכים.
לעומתו, ארנק חם מתאים למתחילים ולמחזיקי סכומים קטנים, ולמי שמבצע מסחר ושימוש רציף בקריפטו. הוא יכול להיות ארנק דפדפן, אפליקציית מובייל או תוכנת מחשב, כאשר החיבור הרצוף לרשת מאפשר ביצוע עסקאות עם רמה גבוהה של אבטחה, אך פחותה מזו של ארנקים קרים. זהו ארנק חינמי שאפשר להפעיל בקלות מהמחשב או מהנייד, אך עקב היבטי האבטחה מומלץ לשמור על ארנק כזה סכומים שאינם משמעותיים.
חשוב לציין כי המשקיעים בבית ההשקעות שלנו פטורים לחלוטין מהצורך בהחזקת ארנק דיגיטלי, חם או קר. בפרוקסיביט ניתן פתרון אבטחה אין-האוס בדמות כספת דיגיטלית מוגנת, שמצד אחד יושבת על חומרה (ארנק קר מוגן היטב), ומצד שני מאפשרת עסקאות בלוקצ'יין רציפות. במילים אחרות, אנו דואגים לספק את 'הארנק' למשקיעים שלנו, שפטורים מהצורך בהחזקתו האישית, ונהנים מרמת האבטחה הגבוהה ביותר שאפשר לבקש תוך כדי ביצוע עסקאות.
בפסקאות הבאות ידובר על שווי ביטקוין או בפשטות - כמה עולה ביטקוין ואיך לממש אותו. אבל לפני כן נמשיך את הסבר לגבי האפשרויות של קניית ביטקוין, בדגש על ישראל.
בארצנו עדיין לא נפוצים בעלי העסקים והפרילנסרים המקבלים תשלום בביטקוין, אבל אם יש לכם לקוחות המעוניינים לשלם עם המטבע הדיגיטלי תוכלו לעשות זאת (לשם כך צריך כמובן ארנק דיגיטלי). אפשרות נוספת ולא מומלצת היא לקנות ביטקוין דרך קבוצות ייעודיות בטלגרם, פייסבוק ואתרים העוסקים בנושא. זכרו כי 'המחיר' של חיסכון בעמלת התיווך של החלפנים הוא סיכון גבוה במעשיה רמייה, לכן מומלץ לקנות בקבוצות כאלו רק מאנשים שאתם סומכים עליהם לחלוטין.
אפשרות נוספת שכבר הפכה למקובלת למדי בישראל, היא לקנות את הביטקוין דרך כספומט ייעודי. יש בתל אביב, בהרצליה, בירושלים, בנתניה ובעוד מספר ערים כספומטים כאלו שמופעלים על ידי חברות המתמחות בתחום. הם פועלים רק בשעות פתיחה מסוימות ומחייבים בעמלות הנעות סביב 5% - 6% ובסכומי קנייה מינימאליים.
יחד עם זאת, האפשרות היותר נפוצה היא לקנות (וגם למכור) ביטקוין דרך חלפנים ובורסות. החלפנים מאפשרים להמיר שקלים לביטקוין תוך תשלום עמלה העומדת לרוב על כ- 6%, כאשר הקנייה נעשית בדרך כלל בהעברה בנקאית או בכרטיס אשראי. מאידך, בורסה או זירת מסחר דיגיטלית מאפשרת להפקיד שקלים לקניית ביטקוין, ולאחר מכן לסחור באמצעות פקודות מכירה וקנייה. כאן יש עמלות גם על פעולות המסחר ועל משיכה של שקלים או ביטקוין לארנק הדיגיטלי שלכם. יש לציין כי מי שאינו מכיר היטב את שוק הקריפטו ואת המסחר בכלל, עלול למצוא את עצמו מופסד בזירות האלו, לפחות בתחילת הדרך.
האפשרות האחרונה, שעליה אנו ממליצים כמובן, היא לקנות (ולמכור) ביטקוין דרך בית ההשקעות שלנו. פרוקסיביט הוא בית ההשקעות הראשון לנכסים דיגיטליים בארץ, המציע מסלולי השקעה ייחודיים שתוכננו על ידי מומחים. יתר על כן, אנו מעניקים ללקוחותינו מעטפת שלמה תוך חתירה ל"ראש שקט" בכל שלבי ההשקעה, החל בכספת הדיגיטלית שהוזכרה לעיל, דרך ביצוע ההמרות משקל לביטקוין ולהיפך, ועד לניכוי המס וההעברות לחשבון האישי.
השאלה כמה שווה ביטקוין מעניינת כל אדם המעוניין להשקיע, לסחור או לבצע פעולות במטבע הזה. באזור העליון של העמוד תוכלו לראות כמה שווה ביטקוין בדולר, וניתן גם לראות באתר שלנו כמה שווה ביטקוין לשקל ולמטבעות נוספים. כדי לסבר את האוזן, הנה הסבר קצר על מחיר ביטקוין ומה שמשפיע עליו.
ראשית, כל מי שמצוי בשוק הקריפטו יודע כי יש למטבע ביטקוין ערך תנודתי בהשוואה למטבעות הפיאט. הדבר מצריך בדיקה די רציפה של שער ביטקוין לדולר, במיוחד אם אתם סוחרים. ובכל מקרה, חשוב לזכור שבהשקעות בקריפטו ובשוק ההון בכלל, אורך רוח הוא שם המשחק, להבדיל מתנודה כזו או אחרת בפרק זמן קצר.
שנית, כדי לענות על השאלה כמה עולה ביטקוין צריך להכיר את המושג שער חליפין. השער הוא יחס ההמרה שמשקף את ערכיהם של שני מטבעות, כגון ביטקוין לדולר, לשקל, לאירו וכדומה, בהתאם לביקוש ולהיצע שלהם. במילים אחרות, הגרף מציג כמה שקלים או דולרים שווה מטבע ביטקוין אחד, ומראה את השינויים ביחסי ההמרה לאורך שבועות, חודשים ושנים לאחור.
כאמור, יש למטבע ביטקוין שער המשתנה באופן תדיר, ובו מעורבים כוחות המשפיעים גם עליו וגם על המטבע שמולו. אם ניקח למשל את הדולר, נראה כי ערכו מושפע מכוחה של הכלכלה האמריקאית (הצמיחה בתמ"ג, דירוג האשראי, גירעון, מאזן תשלומים, ריבית המשק האמריקאי וכדומה), ולכך מצטרפים גורמים נוספים כגון מצב פוליטי, תמורות בינלאומיות, משברים כלכליים, התערבויות של הבנק המרכזי, ועוד.
מאידך, יש למטבע ביטקוין מחיר המושפע מהביקוש בשוק הקריפטו. השינויים בביקוש קשורים לתמורות בכלכלה הגלובאלית בדומה למטבעות הפיאט, לסחורות ולהשקעות בשוק ההון. בנוסף, הביקוש מושפע מהיבטים ייחודיים של הביטקוין והקריפטו, כגון עלייה באמון הציבור (למשל עקב אימוץ המטבע על ידי תאגידים בולטים), או ירידה באמון הציבור (למשל עקב קריסה של בורסת קריפטו). כמו כן, יש למטבע ביטקוין גרף המושפע ממחזור החצייה (אירוע המתרחש כל 4 שנים בו התגמול לכורים נחתך בחצי). מנגנון החצייה מוביל לשינויים בהיצע ומכאן לעלייה וירידה מחזורית בערכו בכל כשנתיים.
כפי שהוסבר, יש מספר דרכים לקנות ולהשקיע בביטקוין. אחת מהן היא השקעה בזירות מסחר בינלאומיות, המהוות אופציה פופולארית יחסית בקרב משקיעים מישראל. עם זאת, צריך לזכור שיש לה חיסרון מבחינת רגולציה, כך שבנק ישראלי עלול לסרב לקבל כספים שמומשו עקב מסחר בביטקוין בזירה בינלאומית.
מי שנתקל בבעיית מימוש כזו יכול לפנות אל הכספומטים שצוינו לעיל, לסרוק את הארנק הדיגיטלי ולמשוך שקלים (כתלות במגבלות על הסכומים). עוד אפשרות היא להעביר את הביטקוין מהזירה הבינלאומית לחלפן או לבורסה מקומיים, מה שמצריך הרשמה, ביצוע המרה לשקלים ומשיכה של הכסף לחשבון הבנק. פעולות אלו כרוכות בעמלות מכירה ומשיכה, ויש להביא בחשבון גם את סוגיית המיסוי והדיווח למס הכנסה.
אם הביטקוין לא הושקע בחו"ל אלא רק יושב על הארנק, ניתן שוב להגיע לכספומט ייעודי או לפנות לבורסה או חלפן מקומי. בנוסף, מי שמושקע בזירה מקומית יכול למשוך את כספו לחשבון הבנק לפי מסגרת המשיכה המותרת ועמלות המשיכה. ראוי לציין שגם כאן הבנק עלול להערים קשיים על מימוש ביטקוין (בעיקר סכומים גדולים), ויש לזכור את נושא המיסוי.
באשר למיסוי, השקעות בביטקוין מחויבות במס רווחי הון העומד על 25%, ומי שהפסיד עשוי לקבל זיכוי מס. מה שבטוח, חובה לדווח על רווחים בכל הסכומים ומי שאינו מדווח מסתכן בהסתבכות מול מס הכנסה, בקנסות ובמקרים חמורים אף באישום פלילי. את הדיווח מבצעים דרך הדוח השנתי, בצירוף טופס 1399 לעסקאות במטבעות דיגיטליים. מצד שני, אם רק קניתם ביטקוין לארנק הדיגיטלי ולא סחרתם במטבע, כרגע אינכם צריכים לדווח למס הכנסה.
לבסוף, נציין כי מימוש ביטקוין דרך בית ההשקעות פרוקסיביט נעשה בדרך נוחה, קלה וחוקית. בתור משקיעים שלנו תוכלו לבצע את המשיכות בכל עת בתהליך פשוט ומהיר, שלאחריו הכספים מועברים ישירות לחשבון הבנק, והתיק שלכם אצלנו מתעדכן. במידה והרווחתם אנו מנכים אוטומטית 25% מס רווחי הון, ובמידה והפסדתם אתם מקבלים מאיתנו אישור למס הכנסה בגין ההפסד.
אם יש לכם שאלות נוספות על ביטקויון ומטבעות קריפטו אחרים, ואם ברצונכם לשמוע על מסלולי ההשקעה שתכננו עבורכם המומחים שלנו, ניתן לפנות אל פרוקסיביט דרך האתר או בטלפון 073-3701564.