טזוס (Tezos) יצא בשנת 2014 על מנת ליצור את מה שכינתה החברה "בלוקצ'יין שמעדכן את עצמו".
Tezos היא רשת בלוקצ'יין שמבוססת על חוזים חכמים, באופן דומה ל-Ethereum. עם זאת, יש הבדל גדול: טזוס שואפת להציע תשתית מתקדמת יותר - כלומר היא יכולה להתפתח ולהשתפר עם הזמן מבלי שתהיה אי פעם סכנה של "פיצול קשה". זה משהו שגם הביטקוין וגם האת'ריום סבלו ממנו מאז שנוצרו (ביטקוין וביטקוין קאש, אתיריום ואיתריום קלאסיק). על ידי שימוש במערכת זו, טזוס (Tezos) שאפה להפחית את הסיכויים שהבלוקצ'יין שלה עלול להתפצל, וליצור שני מטבעות דיגיטליים נפרדים עם שני מחירים נפרדים.
אנשים המחזיקים ב-XTZ יכולים להצביע על הצעות לשדרוג פרוטוקול שהוצגו על ידי מפתחי Tezos.
עם זאת, לרעיון שמטבע דיגיטלי יוכל לעדכן את עצמו בתוך התוכנה שלו היו השלכות רחבות יותר שהתחילו את השיח סביב מה שייקרא "ממשל בלוקצ'יין".
הגעתו של טזוס תשנה את הצורה בה אנו מכירים ועובדים עם הבלוקצ'יין, ולמעשה תפריד בין הנכסים הדיגיטליים לשני מחנות, אלה עם "ממשל מחוץ לשרשרת" ואלה עם "ממשל בתוך שרשרת".
המטבע הקריפטוגרפי XTZ ממלא תפקיד מפתח בתחזוקה ותפעול של רשת טזוס, והוא יכול לשמש להחזקה, הוצאה, שליחה או יצירה של נכסים דיגיטליים.
הבלוקצ'יין של טזוס עשוי להיות מעניין למפתחים המעוניינים להשיק יישומים מבוזרים (Dapps). עד היום ישנם מגוון פרויקטים שנבנו על הפלטפורמה. כמה דוגמאות כוללות את tzBTC, אפליקציה פיננסית מבוזרת שמטרתה ליצור טוקן של ביטקוין, ו-Tezsure, שזהו שוק ביטוח מבוזר.
מקרה שימוש נוסף טמון בכך שעל ידי בעלות ויצירת XTZ, המשתמשים מקבלים את היכולת להצביע על שדרוגי רשת, כאשר כל הצבעה פרופורציונלית לכמות המטבעות הדיגיטליים XTZ שהם מחזיקים.