EOS הוא מטבע וירטואלי שרץ על הבלוקצ'יין של EOSIO, הבלוקצ'יין מבוסס על קוד פתוח ומאפשר לחוזים חכמים ואפליקציות מבוזרות (Dapps) לפעול עליו. הבלוקציין פועל כפרויקט Layer-1, כלומר מתחרה ישיר של אבלנצ', איתריום ועוד רשתות מוכרות רבות, התחרות בבלוקצ'יינים תשתית (Layer-1) גבוהה במיוחד. לכן, על מנת להתבלט התכונה הייחודית של EOS היא שהיא אינה גובה עמלות עסקה בכלל. במקום זאת, היא מתגמלת "כורים" במטבעות EOS שנוצרו לאחרונה. זה אומר שיש אינפלציה מובנית במערכת של EOS. אלה שמחזיקים במטבעות EOS מספקים יציבות למטבע בעוד שאחרים כורים את המטבע ומבצעים עסקאות.
בארגון טוענים כי הם: "מגנים כלכלית על הרשת על ידי דרישה מהמשתמש לנעול מטבעות לצורך יצירת מטבעות חדשים, והמטבעות האלה לעולם לא יוצאים מרשותך, הם פשוט מכסים את העלות של המשאבים שבהם אתה משתמש באותו זמן. ברגע שתפסיק להשתמש במשאבים, אתה מקבל את המטבעות האלו בחזרה, במקום שזו תהיה עמלה שבה הארגון מרוויח – המשתמש מרוויח. במובן מסוים, זה יוצר שוק שבו לעולם לא תצטרך לשלם מטבעות EOS כדי לקבל גישה למשאבים שנוצרו בפלטפורמה".
בגלל איך שזה עובד, מחזיקי המטבעות EOS חולקים את העמלות, שכן המטבעות החדשים שנוצרו מדללים את השוק הקיים, בעצם יש יותר מטבעות בשוק, כך שההיצע גדל וערכו יורד.
EOS הכרחי כדי להפעיל את ה-Dapps (אפליקציות מבוזרות) המבוססות על חוזים חכמים.
כמו כל האפליקציות המבוזרות (Dapps), משתמשים צריכים לקנות ולהחזיק את המטבע EOS כדי לגשת לאפליקציות שנוצרו על הבלוקצ'יין של EOS.
נקודה חשובה: אין הגבלה למספר אסימוני EOS שניתן ליצור. בנוסף, בכל פעם שנוצר בלוק, מטבעות EOS חדשים משוחררים לשוק כלומר יש אינפלציה של כ – 5% בשנה במטבע, מה שעשוי להפעיל לחץ כלפי מטה על מחיר ה-EOS.